Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Miért hasznos nekem ez a weboldal?

Az átlagos betét lekötési ajánlatok és a legjobb elérhető kamat között gyakran 4-5%-os különbség is lehet. Ez 1 000 000 Ft esetében 1 év alatt akár 50 000 Ft eltérést is jelenthet. Ne hagyjon elveszni ennyi pénzt! Mielőtt lekötné pénzét, tájékozódjon weboldalunkon, majd a kiválasztott pénzintézeteknél.


Mennyire hitelesek az itt látható adatok?

A pénzintézetek jogszabályban előírt kötelezettségüknek megfelelően minden betét lekötési ajánlatukat jelentik az MNB-nek. Weboldalunk változtatás nélkül átveszi ezeket az adatokat, így ezek meglehetősen pontosak és frissek. Természetesen előfordulhatnak emberi vagy technikai hibák, ezért döntése előtt mindig érdeklődjön a konstrukciót meghirdető pénzintézetnél. További pontosításért olvassa át a Jognyilatkozatot. A toplistákon az EBKM értékek mindig 2 tizedesjegyre kerekítetten szerepelnek. A pontos értéket a leírásban találja (szürke L ikon).


Mit jelentenek a serleg szimbólumok a helyezés mezőben?

Az arany színű serleg a kiválasztott pénznemben és pénzintézet típusnál elérhető legmagasabb kamatot (EBKM) kínáló konstrukciót jelöli. A bronz színű serleg a képernyőn látható lehetőségek közül azt jelöli melynek legmagasabb kamata (EBKM) és igénybevételéhez a pénzintézet nem határozott meg feltételt.


Mit jelent az EBKM?

Az EBKM rövidítés jelentését olvassa el a Wikipedián.


Mit jelent a narancssárga buborékban látható "A" betű a "Leírások" mezőben?

Akciós kamat ajánlatról van szó, így valamilyen feltételhez kötődik (időszak, újonnan elhelyezett betét, stb.). Nézze át a részletes leírást (kattintson a szürke buborékban elhelyezett L betűre).


Mit jelent a piros buborékban megjelenő "!" a "Leírások" mezőben?

A kamat elérhetősége feltételhez kötött (rendszeresen befolyó összeg, más kevésbé kedvező kamattal elhelyezett betét, stb.). Olvassa el a részletes leírást (kattintson a szürke buborékban lévő L betűre).


Miért nem található meg minden konstrukció az oldalon?

Azok a termékek melyek más jellegű (nem betéti) pénzügyi szolgáltatás igénybevételét (pl. biztosítás, befektetési alap) is előírják, nem szerepelnek oldalunkon.

A legjobb kamat kijelölésénél az 1 éven túli konstrukciókat nem vesszük figyelembe, de az "1 éven túl" menüpontban ezek is megtalálhatók.

A 10 000 000 Ft összeghatár alatt nem elérhető Forint lekötési lehetőségek szintén nem szerepelnek az időszakos listákon, de a 10M felett menüpontban megtalálhatja ezeket is.

Az osztott, több különböző lekötési időszakot és EBKM-et tartalmazó konstrukciók szintén nem jelennek meg a toplistákon.

Minden kategóriában maximum 30 terméket jelenítünk meg, így a 30. helyezett ajánlatánál kisebb EBKM-el rendelkező konstrukciók már nem láthatók.

Az olyan termékek, melyeket olyan, a lekötéshez kapcsolódó kirívó költség terhel, melyet az EBKM számításnál nem kell figyelembe venni, vagy egyéb okból torzítaná a kialakult sorrendet, nem szerepeltetjük a toplistában. Az egyedi elbírálású esetek leírásai itt találhatók.


Mit tegyek, ha hibás adatokat találok?

Az adatok az MNB honlapjáról származnak, ahova a "helyes adatok feltöltése a pénzügyi szervezet feladata és felelőssége". Ezért ha valaki pl. hibás EBKM adatot vagy hiányos leírást talál, és valódi megoldást szeretne elérni, jelentse a pénzintézetnél, illetve az MNB-nél ( https://felugyelet.mnb.hu/fogyasztoknak/panaszokrol/ugyfelszolg). Természetesen nagyon örülünk, ha minket is tájékoztat, és amennyiben egyértelművé válik a hiba, a konstrukciót a javításig levesszük az oldalról.


Miért nem található meg minden "bank" az oldalon?

Oldalunkon, néhány kivételtől eltekintve (pl. Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe) csak az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) tagintézetek betéti termékei találhatók.


Mi az az OBA?

Az OBA rövidítés jelentését olvassa el az Országos Betétbiztosítási Alap honlapján. Azt Önt érdeklő konstrukcióra vonatkozó szabályokról, mindig érdeklődjön az érintett pénzintézettől..


Most már lássuk a legjobb betéti kamatot! Mit csináljak?

Kattintson az oldal tetején a Legjobb betéti kamat szövegre. Itt a legjobb banki ajánlatot találja Forint lekötésére. Tovább keresgélhet, ha a jobb oldali menüben a Bank helyett a Takarékszövetkezet lehetőséget választja. A kék menüsor jobb oldalán válthat devizanemet. A kék menüsor bal szélétől induló, lekötési időket jelentő menüpontok minden esetben a kijelölt pénznemre és pénzintézet típusra (Bank vagy Tksz.) vonatkoznak. Amikor pénzintézet típust vagy pénznemet vált, az időszak menü mindig a legjobb kamatajánlatot tartalmazó hónapra ugrik.


Mi az a JEX és JFX?

A JEX a legjobb ajánlatok alapján képzett átlagos kamatmutató (EBKM értékekkel számulonk). Az aktuális értéke megmutatja, hogy jelenleg átlagosan milyen kamatot kaphatunk betétünk után, amennyiben a legjobb ajánlatok közül válogatunk. A múltbeli értékekből készült grafikonon áttekinthetjük, hogy az elmúlt időszakban hogyan változott a legjobb 30 ajánlat átlagos EBKM értéke. A JFX hasonlít a JEXre, de itt a legjobb ajánlatok futamidejéből képezzük a mutatót. Aktuális értéke megmutatja, hogy átlagosan hány hónapra kell lekötni a pénzünket, ha a legjobb ajánlatok közül akarunk választani. További információkért látogasson el az Indexek oldalra.


Mik azok a jokamat.hu widgetek?

A jokamat.hu widgetek segítségével bárki megjelenítheti saját weboldalán vagy blogján az aktuális legjobb kamatokat és ajánlatokat. Használatához egy rövid kódot kell bemásolni a weboldal kódjába. Az adatok ezután már automatikusan frissülnek. Használata ingyenes amennyiben a megadott kódon nem változtat. További információkért látogasson el az Widgetek oldalra.


Hírajánló

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up