2016/X PEMÁK ÁLLAMKÖTVÉNY hasznos tudnivalók

A cikkben összefoglaljuk, amit a 2016/X PEMÁK - Prémium Euro Magyar Államkötvényről tudni érdemes. Sok más mellett megtudhatja, hogy mi alapján számítják a kamatot és mennyi most aktuálisan, hol veheti meg, és hogy lehet hozzájutni a kamathoz.

Mennyi a kamat?


Természetesen legtöbb olvasónkat a Prémium Euro Magyar Államkötvények kamata érdekli, de miután megnézte az ajánlott linken az aktuális kamatot, érdemes lesz visszatérni ide és elolvasni a teljes cikket, mivel hasznos információkat találhat benne, akár már rendelkezik ilyen állampapírral, akár csak most fontolgatja a vásárlást. Szóval az aktuális kamatot itt találja. Összehasonlításként nézze meg a jelenlegi legjobb banki euró betét kamatokat is.

Tartalomjegyzék


Mennyi a kamat?
Hogyan számítják a 2016/X kamatát?
Főbb tudnivalók az euro államkötvényekről
Államkötvények visszafizetési garanciája
Kamatfizetési időpontok 2016/X Pemák
Hol vásárolható meg az euro államkötvény?
Kik vásárolják a 2016/X –et?
Hasznos linkek az államkötvényekkel kapcsolatban

Hogyan számítják a 2016/X kamatát?


A másik gyakori kérdés az, hogy mi alapján állapítják meg az 2016/X euro államkötvények kamatait. A kifizetendő kamat összeg két részből áll, a kamatbázisból és a kamatprémiumból. A kamatbázis az Európai Bizottság által kiadott fogyasztói árindex változás százalékos mértékén alapszik, míg a kamatprémium a 2016/X esetében fixen évi 2,5%. A teljesség kedvéért idézem a pontos szöveget a Nyilvános ajánlattételből:

"A kamatbázis megegyezik – az első kamatperiódus kivételével - a május 25-től induló kamatperiódus esetében a kamatmegállapítás napját kettővel megelőző hónap (március) és az azt közvetlenül megelőző év ugyanazon hónapja (márciusa), a november 25-től induló kamatperiódus esetében a kamatmegállapítás napját kettővel megelőző hónap (szeptember) és az azt közvetlenül megelőző év ugyanazon hónapja (szeptembere) közötti időszakra vonatkozóan az Európai Bizottság (Eurostat) által a Résztvevő Tagállamokra vonatkozóan végleges harmonizált fogyasztói árindexként („Harmonised index of consumer prices – all items") az adott kamat megállapítás napját megelőzően időben utolsóként hivatalosan közzétett fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével, azzal, hogy amennyiben ez az érték negatív lenne, akkor a kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő.
Az első kamatperiódus – értve ez alatt 2013. január 17. napjától (ezt a napot is beleértve) 2013. május 25. napjáig (ezt a napot nem beleértve) terjedő időszakot -- esetében a kamatbázis megegyezik a 2012. év novembere és a 2011. év novembere közötti időszakra vonatkozóan az Európai Bizottság (Eurostat) által a Résztvevő Tagállamokra vonatkozóan végleges harmonizált fogyasztói árindexként („Harmonised index of consumer prices – all items") hivatalosan közzétett fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével, melynek mértéke 2,2% p.a., azaz évi kettő egész kettő tized százalék.
A kamatprémium mértéke 2,5% p.a., azaz évi kettő egész öt tized százalék.
Az első kamatperiódus esetében a kamat mértéke 4,7% p.a., azaz évi négy egész hét tized százalék, ennek megfelelően az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 1,66%, azaz egy egész hatvanhat század százalék.
A kifizetendő kamat mértéke az adott kamatperiódusra megállapított éves névleges kamat időarányos része (a kerekítés szabályai szerint 0,01%-ra kerekítetten), amely a kamatfizetési időpontok között ténylegesen eltelt naptári napok, és a 365 napos év alapján – szökőév esetében az eltelt napok és a teljes év számolásánál február 29-ét is figyelembe véve – kerül meghatározásra.
A kamat meghatározásának időpontja: A kamat megállapítására minden évben kettő alkalommal, a kamatperiódus fordulónapját megelőző második munkanapon kerül sor a következő kamatperiódusra vonatkozóan.
A kamatperiódus fordulónapja a futamidő alatt minden év május 25. és november 25. napja. Kamatfizetési napok és a kifizetésre kerülő kamat mértéke és összege: A kamatperiódusokra eső kifizetendő kamat mértéke az adott kamatperiódusra megállapított éves kamatbázis kamatprémiummal növelt összegének időarányos része.
Forrás: allampapir.hu"

Természetesen az államkötvény kamata után is kell kamatadót fizetni, melynek mértéke 16% (2013. májusi érték).
Sokan keresik a régebben látott reklámok alapján az 5.1%-os kamatot fizető euro államkötvényt, ez a Prémium Euró Magyar Államkötvény 2015/X volt, melynek értékesítése lezárult és a nagyobb kamatot csak az okozta, hogy a kamatbázis korábbi inflációs adaton alapult.

Főbb tudnivalók az euro államkötvényekről


Kibocsájtója a Magyar Állam mely a pénzt a költségvetési hiány finanszírozására illetve a lejáró államadóság kiváltására használja. Az értékesítéshez kapcsolódó feladatokat a Államadósság Kezelő Központ ZRt. végzi. A 2016/X államkötvény ISIN kódja HU0000402664. 2013. január 17.-én került forgalomba és 2016. május 25.-én fog lejárni. Szükség esetén a lejárat előtt a forgalmazók a meghirdetett napi árfolyamon visszavásárolják az államkötvényeket, viszont ennek költségei is van. A Prémium Euro Magyar Államkötvények esetében 2% extra költséget realizál aki az idő előtti visszaváltást választja.
A rutinos államkötvény-vásárlóknak érdemes figyelni, hiszen az Államkincstárnál történő vásárlás esetén más számlaszámra kell utalni a befektetni kívánt eurót, mint a már megszokott forintos államkötvény vétel esetében. Itt is egy központi eurós számlaszámra kell utalni, és a megjegyzésben kell megadni nevünket, azonosítószámunkat („értékpapír nyilvántartási számla 8 jegyű száma") és a venni kívánt állampapír azonosítóját, esetünkben a 2016/X-et. Bármelyik forgalmazót is választjuk, érdemes részletesen érdeklődni a vásárlás módjáról és költségéről, a visszaváltási és újrabefektetési lehetőségekről és a kamat kifizetés mikéntjéről.
Amennyiben az a szándéka, hogy (a Kincstárnál) Tartós Befektetési Számlára vásárolja a PEMÁK-ot, érdemes végiggondolni a veszélyeket, mivel mikor 2016-ban lejár a papír, egyáltalán nem biztos, hogy lesz euró alapú államkötvény és így kamat nélkül állhat a pénz akár évekig is, vagyis a TBSZ lejártáig.

Államkötvények visszafizetési garanciája


A Prémium Euró Magyar Államkötvényben keletkezett adósság az államadósság része. A PEMÁK kamatának és névértékének megfizetése a központi költségvetés, illetve a központi költségvetés adósságszolgálati kiadásainak terhére történik és az ehhez kapcsolódó követelés a Magyar Állammal szemben nem évül el.

Kamatfizetési időpontok 2016/X Pemák


A 2016/X kamatait az alábbi napokon fizetik:

2013. május 25.
2013. november 25.
2014. május 25.
2014. november 25.
2015. május 25.
2015. november 25.
2016. május 25. Ezen a napon a tőke is kifizetésre kerül.

Az Államkincstárnál vezetett számlákról euro készpénzben történő kifizetésére nincs mód, így a kifizetett kamattal a következőket teheti:

- euro államkötvényt vásárol belőle (minimum 100 euró értékben)
- átutalja egy másik pénzintézetnél vezetett számlára

Mind a kamat, mind a tőkekifizetés esetében előre is megadhatja, hogy milyen számlaszámra kéri az átutalást. Amennyiben erről nem rendelkezik, az összeg az értékpapír számlára kerül. A részleteket „A Magyar Államkincstár speciális Szerződési Feltételei a Prémium Euró Magyar Államkötvény forgalmazásával kapcsolatosan devizabelföldi és devizakülföldi természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok részére" című dokumentum tartalmazza, melyet az allampapir.hu oldalról lehet letölteni.

Hol vásárolható meg az Euro államkötvény?


A hivatalos forgalmazó helyek a következők:

- Concorde Értékpapír Zrt.,
- Erste Befektetési Zrt.,
- ING Bank N.V.,
- Citibank,
- FHB Bank Zrt;
- Magyar Államkincstár,
- OTP Bank Nyrt.,
- Raiffeisen Bank Zrt;
- Sopron Bank Burgenland Zrt.
- és a TakarékBank Zrt. kijelölt fiókjai.

Elméletileg a Magyar Államkincstárnál lehet a legolcsóbban kijönni, hiszen itt nincs számlavezetési díj és a vásárlás is költségmentes, de a tranzakciós adóval terhelt átutalások költségét figyelembe véve érdemes utánanézni a kedvenc bankunknál történő vásárlás és számlavezetés költségeinek is.
A 2016/X Prémium Euró Magyar Államkötvények névértéke 1 euró.

Kik vásárolják a 2016/X –et?


A Prémium Euró Magyar Államkötvényt magyar magánszemélyek és cégek (természetes és jogi személyek) mellett devizakülföldiek is vásárolhatják a hatályos devizajogszabályok figyelembevételével. A témában nyilatkozók általában azt kommunikálják, hogy a Prémium Államkötvények a hazai magán befektetők államadóság finanszírozásba történő bevonását szolgálják. Ezzel szemben nagyobb részt hazai intézmények vásárolták a PEMÁK-ot és 2013 márciusban szintén az intézményi befektetők közel félmilliárd eurónyi államkötvényt váltottak vissza.

Hasznos linkek az államkötvényekkel kapcsolatban


akk.hu
allampapir.hu
kozzetetelek.hu

Amennyiben hozzáfűznivalója vagy esetleg kérdése van az euro alapú állampapírokkal kapcsolatban, írja meg a hozzászólások között.



Ajánlja ismerőseinek:



Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  Euro betét  Erste Bank  Raiffeisen Bank  FHB Bank  Sopron Bank  OTP Bank  Lakossági állampapír  

További bejegyzések

A legjobb öt Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2024.04.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

A hét legkiugróbb árfolyamesései

Az 5 legjobb Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2024.04.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

Nemrég forgalomba került alapok

Az elmúlt hetekben indított befektetési alapok listája. Írásunkban 5 nemrég indított alapot mutatunk be.

A hét legnagyobb árfolyam csökkenései

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap legdrámaibb árfolyamesései

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap kiemelkedő árfolyam csökkenései

A legjobb öt Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

Az 5 legjobb Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2024.04.10.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.04.10

Nemrég forgalomba került alapok

Az elmúlt hetekben indított befektetési alapok listája. Írásunkban 5 nemrég indított alapot mutatunk be. 2024.04.09

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.25

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up