2016/Y PEMÁK ÁLLAMKÖTVÉNY hasznos tudnivalók

A legfontosabb adatok a 2016/Y-ról. Új euro alapú államkötvény sorozat kerül forgalomba 2013 május 21-én. Bár a kamatprémium alacsonyabb, mint elődeinél, de az aktuális kamat így is magasabb, mint az eurós bankbetétek esetében.

Tartalomjegyzék


Mennyi a kamata a 2016/Y-nak?
Hogyan számítják a 2016/Y kamatát?
Főbb tudnivalók a PEMÁK lakossági államkötvényekről
Államkötvények visszafizetési garanciája
Kamatfizetési időpontok 2016/Y Pemák
Hol vásárolható meg a 2016/Y PEMÁK?
Kik vásárolhatják meg a 2016/Y –t ?
Hasznos linkek az Euro államkötvényekkel kapcsolatban

Mennyi a kamata a 2016/Y-nak?


Az alacsonyabb kamatprémium miatt nem érhet a nagy elődök nyomába a 2016/Y, de viszont versenyképes az aktuális banki kamatokkal. Az aktuális kamatot az állampapír kamatok toplistáját bemutató oldalunkon találhatja meg. Összehasonlításként megnézheti a legfrissebb banki euró betét toplistánkat is.

Hogyan számítják a 2016/Y kamatát?


A 2016/Y változó kamatozású, így az egyik legfontosabb információ, hogy mi alapján állapítják meg a 2016/Y euro államkötvények kamatait. A kifizetendő kamat összeg két részből áll, a kamatbázisból és a kamatprémiumból. A kamatbázis az Európai Bizottság által kiadott fogyasztói árindex változás százalékos mértékén alapszik, míg a kamatprémium a 2016/Y esetében évi 2,25% ami alacsonyabb mint az előző két sorozaté volt. A Nyilvános ajánlattétel az alábbiakat tartalmazza a kamat megállapítással kapcsolatban:

A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázis és a kamatprémium összege. A kamatbázis megegyezik – az első kamatperiódus kivételével - az április 25-től induló kamatperiódus esetében a kamatmegállapítás napját kettővel megelőző hónap (február) és az azt közvetlenül megelőző év ugyanazon hónapja (februárja), a október 25-től induló kamatperiódus esetében a kamatmegállapítás napját kettővel megelőző hónap (augusztus) és az azt közvetlenül megelőző év ugyanazon hónapja (augusztusa) közötti időszakra vonatkozóan az Európai Bizottság (Eurostat) által a Résztvevő Tagállamokra vonatkozóan végleges harmonizált fogyasztói árindexként („Harmonised index of consumer prices – all items") az adott kamat megállapítás napját megelőzően időben utolsóként hivatalosan közzétett fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével, azzal, hogy amennyiben ez az érték negatív lenne, akkor a kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő. Az első kamatperiódus – értve ez alatt 2013. május 21. napjától (ezt a napot is beleértve) 2013. október 25. napjáig (ezt a napot nem beleértve) terjedő időszakot -- esetében a kamatbázis megegyezik a 2013. év márciusa és a 2012. év márciusa közötti időszakra vonatkozóan az Európai Bizottság (Eurostat) által a Résztvevő Tagállamokra vonatkozóan végleges harmonizált fogyasztói árindexként („Harmonised index of consumer prices – all items") hivatalosan közzétett fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével, melynek mértéke 1,7% p.a., azaz évi egy egész hét tized százalék. A kamatprémium mértéke 2,25% p.a., azaz évi kettő egész huszonöt század százalék. Az első kamatperiódus esetében a kamat mértéke 3,95% p.a., azaz évi három egész kilencvenöt század százalék, ennek megfelelően az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 1,69%, azaz egy egész hatvankilenc század százalék. A kifizetendő kamat mértéke az adott kamatperiódusra megállapított éves névleges kamat időarányos része (a kerekítés szabályai szerint 0,01%-ra kerekítetten), amely a kamatfizetési időpontok között ténylegesen eltelt naptári napok, és a 365 napos év alapján – szökőév esetében az eltelt napok és a teljes év számolásánál február 29-ét is figyelembe véve – kerül meghatározásra.
Forrás: allampapir.hu

Természetesen az államkötvény kamata után is kell kamatadót fizetni, melynek mértéke a belföldi illetőségű adóalanyok esetében 16% (2013. májusi érték).


Főbb tudnivalók a PEMÁK lakossági államkötvényekről


A 2015/X és 2016/X értékesítésének lezárulta után új taggal a 2016/Y-al bővült az ruro alapú prémium magyar államkötvények sora. Kibocsájtója ennek is a Magyar Állam mely a pénzt a költségvetési hiány finanszírozására illetve a lejáró államadóság kiváltására használja. A forgalmazói feladatokat az Államadósság Kezelő Központ ZRt. látja el. A 2016/Y államkötvény ISIN kódja HU0000402698. 2013. május 21.-én történt meg a kibocsájtása 500 000 000 Euro értékben. A kötvény 2016. október 25.-én fog lejárni. Lehetőség van arra is, hogy a lejárat előtt a forgalmazók a meghirdetett napi árfolyamon visszavásárolják az államkötvényeket, viszont ennek költségei is van. A Prémium Euro Magyar Államkötvények esetében 2% extra költséggel számolhat az, aki a lejárat előtti visszaváltást választja.
A rutinos államkötvény-vásárlóknak érdemes figyelni, hiszen az Államkincstárnál történő vásárlás esetén más számlaszámra (IBAN: HU18 1901 7004 8810 4264 7010 0001) kell utalni a befektetni kívánt összeget, mint a szokásos forintos államkötvény vétel esetében. Az Azonban elmondható, hogy itt is egy központi eurós számlaszámra kell utalni, és a megjegyzésben kell megadni nevünket, azonosítószámunkat („értékpapír nyilvántartási számla 8 jegyű száma") és a venni kívánt állampapír azonosítóját, esetünkben a 2016/Y-t. Bármelyik forgalmazót is választjuk, érdemes alaposan megvizsgálni a vásárlás lehetséges módjait és költségeit, a visszaváltási és újrabefektetési lehetőségeket és a kamat kifizetés mikéntjét.
Amennyiben az a szándéka, hogy (a Kincstárnál) TBSZ-re vásárolja a PEMÁK-ot, érdemes végiggondolni a kockázatokat, mert bár jelenleg folyamatosan elérhetőek euro alapú államkötvények, egyáltalán nem biztos, hogy lesz 2016-ban jegyezhető PEMÁK és így kamat nélkül állhat a pénz akár évekig is, vagyis a TBSZ lejártáig.
A 2016/Y Prémium Euró Magyar Államkötvények névértéke 1 euró.

Államkötvények visszafizetési garanciája


A Prémium Euró Magyar Államkötvényben keletkezett adósság az államadósság része. A PEMÁK kamatának és névértékének megfizetése a központi költségvetés, illetve a központi költségvetés adósságszolgálati kiadásainak terhére történik és az ehhez kapcsolódó követelés a Magyar Állammal szemben nem évül el.

Kamatfizetési időpontok 2016/Y Pemák


Ezekre a napokra írjon emlékeztetőt a naptárjába:

2013. október 25.
2014. április 25.
2014. október 25.
2015. április 25.
2015. október 25.
2016. április 25.
2016. október 25. Ez a tőke visszafizetésének napjai is egyben.

Az Államkincstárnál vezetett számlákról euro készpénzben történő kifizetésére nincs mód, így a kifizetett kamattal a következőket teheti:
- újra PEMÁK-ot vásárol belőle (minimum 100 euró értékben)
- másik pénzintézetnél vezetett számlára utalja
Mind a kamat, mind a tőkekifizetés esetében megadhatja, hogy milyen számlaszámra kéri az átutalást. Amennyiben erről nem rendelkezik, az összeg az értékpapír számlájára kerül. A részleteket „A Magyar Államkincstár speciális Szerződési Feltételei a Prémium Euró Magyar Államkötvény forgalmazásával kapcsolatosan devizabelföldi és devizakülföldi természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok részére" című dokumentum tartalmazza, melyet az allampapir.hu oldalról lehet elérni.

Hol vásárolható meg a 2016/Y PEMÁK?


A Forgalmazók listája a következő:
- Citibank,
- Concorde Értékpapír Zrt.,
- Erste Befektetési Zrt.,
- FHB Bank Zrt
- ING Bank N.V.,
- Magyar Államkincstár,
- OTP Bank Nyrt.,
- Raiffeisen Bank Zrt,
- Sopron Bank Burgenland Zrt.
- és a TakarékBank Zrt. kijelölt fiókjai.
Az egyes forgalmazók eltérő feltételekkel és költségekkel dolgoznak, melyek mind a vásárlásnál, mind az értékpapírszámla vezetésénél illetve a visszaváltásnál is jelentkezhetnek. A vásárlás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az aktuális feltétekről.

Kik vásárolhatják meg a 2016/Y –t?


A Prémium Euró Magyar Államkötvényt magyar magánszemélyek és cégek (természetes és jogi személyek) mellett devizakülföldiek is vásárolhatják a hatályos devizajogszabályok figyelembevételével.

Államkötvényekkel kapcsolatos hasznos linkek



akk.hu
allampapir.hu
www.allamkincstar.gov.hu
kozzetetelek.hu

Amennyiben hozzáfűznivalója vagy esetleg kérdése van a 2016/Y állampapírokkal kapcsolatban, írja meg a hozzászólások között.




Ajánlja ismerőseinek:



Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  Euro betét  Erste Bank  Raiffeisen Bank  FHB Bank  Sopron Bank  OTP Bank  Lakossági állampapír  

További bejegyzések

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap legdrámaibb árfolyamesései

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap kiemelkedő árfolyam csökkenései

A legjobb öt Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az öt legmagasabb hozamú Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonnal

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

A hét legnagyobb mértékű árfolyam csökkenései

Vadiúj alapok

Az elmúlt napokban forgalomba került befektetési alapok ismertetése. Cikkünkben 6 új alapot mutatunk be.

Az elmúlt hét nap kiemelkedő árfolyamesései

A 10 legjobb alapkezelő – 2024 február [Hónap alapkezelője]

Melyik alapkezelők termelték a legjobb hozamot? Ki nyerte a jokamat.hu "A hónap alapkezelője" címét 2024 februárban? Ön elégedett lehet a múlt havi hozamaival?.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.25

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.19

A legjobb öt Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.15.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.15

Az öt legmagasabb hozamú Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonnal

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.10.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.10

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up