Állampapírba vagy lekötött betétbe fektessek?

Az egyre emelkedő jegybanki alapkamat, illetve az inflációs környezet gyors változása korábban elképzelhetetlen szintre húzta fel a betéti kamatokat. De vajon mi a jobb befektetés ma: az állampapír vagy a bankbetét?

Lekötött betétek a jegybanki alapkamat közelében

A vállalkozói hitelkamatok piaca minden gazdaságban meghatározó, hiszen ehhez igazodnak a cégek beruházási döntései. Míg a lakossági hitelt általában fogyasztásra vesszük fel, ezzel szemben egy vállalkozói hitelt a cégek általában beruházásra fordítanak, amely magasabb árbevételhez - vagy esetleg a beruházással csökkentett költségek nyomán magasabb profithoz - vezet. Ezért egy gazdaságnak fontos fokmérője a piaci hitelkamatok szintje, amelyhez végső soron a betéti kamatok is igazodnak.
Az általában állami tulajdonban lévő jegybankok az alapkamattal tudnak hatni a piaci kamatszintre. Hazánkban az utóbbi bő egy évtizedben megszokott, egyre csökkenő jegybanki alapkamat szint a gazdasági környezet kényszerítő hatására az elmúlt egy évben drasztikusan megnőtt. Konkrétabban, a 2021. június 22-i évi 0,60 százalékos szintről a 2022. augusztus 31-i évi 11,75 százalékos szintre. Az emelkedésnek ráadásul - a várakozások szerint - vélhetően még nincs is vége.
A jegybanki alapkamat utoljára 2004. május 3-án volt ilyen szinten, mint ma, akkor egész pontosan 12,00 százalékon tartózkodott.
Azokban az időkben sokáig voltak akciósan kétszámjegyű kamatok is. Most, bő 10 év után újra visszatérhetnek, amennyiben a kamatszintek tartósan magasak maradnak.
A piaci kamatemelkedéseket a hitelekben gyorsan, a lekötött betétekben lassabban követik le a bankok, de ha a lekötött betéti kamatokat nézzük, akkor két bank már elő is rukkolt magas, a jegybanki alapkamatot megközelítő hozammal.
A rövid és középtávú befektetések között, tehát a tartós befektetési számlával (tbsz) nem számolva, a legjobb ajánlat most a lekötött betétpiacon a GRÁNIT Bank GRÁNIT KamatMax Plusz betétje. Ez a konstrukció 12 hónapos lekötésre az aktuális jegybanki alapkamathoz képest 2,75 százalékkal csökkentett kamatot kínál, tehát jelenleg évi 9 százalékot. Az EBKM azonos a kamattal. Ez a lehetőség nem csak a jelenlegi legmagasabb lekötött betéti kamatszint miatt éri meg, hanem azért is, mert a jövőben követni fogja az esetleges emeléseket, vagy ha az alapkamat netán stagnálni fog, akkor hosszabb ideig is ezen a szinten marad. A magas kamatnak feltétele szinte nincs (rendelkezni kell gránitos bankszámlával és aktivált bankkártyával, ami lehet ingyenes is az első évben), ráadásul már 50 000 forinttól elérhető (legfeljebb 30 millió forintig). Az akciós betétlekötésre a jelenlegi feltételek alapján 2022. szeptember 30-ig van lehetőségük a befektetőknek.
A következő legjobb ajánlatok már 8 százalékos éves betétkamat szint alattiak.
A jegybanki alapkamat 4 százalékkal csökkentett értékét, vagyis jelenleg évi 7,75 százalékos kamatot kínál Aktív Plusz Betétjére a MagNet Bank 100 000 és 100 millió forint közötti befektetés esetén. A 3 éves lekötés alatt 3 hónaponként egyszer változtatva a betét követi a jegybanki alapkamat változásait. A magas betétkamat feltétele az, hogy a lekötés új pénzből történjen, a bankszámlához aktivált MagNet MobilBank szolgáltatás társuljon, továbbá bankkártya, amellyel havonta 30 000 forintot költ a számlatulajdonos. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a kamat a jegybanki alapkamatnál 4,75 százalékkal kisebb mértékű, azaz jelenleg évi 7 százalékos.
Évi 7,25 százalékos kamatért köthetik le betéteiket a befektetők a MagNet Bank Apránként Megtakarítási Programjában 3 és 60 hónap között már 50 000 forinttól, de legfeljebb 15 millió forintig. A NetBank felületen leköthető betét 0,2 százalékos, lejáratkori kamatos kamattal számított összegre adott kamatprémiumának feltétele a havi rendszerességgel megtakarított összeg.
A GRÁNIT KamatMax betét egy 6 hónapra szóló betétlekötési lehetőség, melynél az éves kamat és az EBKM egyaránt 7 százalék, vagyis a fél éves futamidő alapján lejáratkor ennek a felét kapja kézhez a befektető. A kamat feltétele bankszámla és bankkártya megléte a GRÁNIT Banknál, amelyről havonta legalább 20 ezer forintig költ a számlatulajdonos bankkártyás vásárlással. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor csak évi 0,5 százalékos kamatot fizet a bank. Ez a betétlekötési lehetőség már 50 000 forinttól elérhető, szintén 2022. szeptember 30-ig.
Az internetbankon keresztül leköthető Mentor Plusz és Szféra Plusz betétekre évi 7 százalékos kamatot fizet a MagNet Bank azoknak, akik 10 000 forint és 500 millió forint közötti pénzeiket ebben a konstrukcióban kötik le. A jegybanki alapkamatot 4,75 százalékos csökkenéssel követő kamat feltétele a 3 éves futamidő alatti betétlekötés, semmi más. Minderre az induló betétre számított 0,15 százalékos kamatprémium is jár a befektetőnek a lejáratkor. A kamat a 3 éves futamidő alatt változó, de a 3 hónapos kamatfizetési időszakon belül fix.
„A lekötött betétek között az összes többi évi 7 százalékos éves kamatszint alatti. Több nagy banknál alig adnak 1-2%-ot a betétekre.” mondta el kérdésünkre Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ez vélhetően azért van, mert olyan sok ügyfelüknek van a bankszámláján lekötetlen pénze, hogy a bankoknak nincs szüksége forrásra, nem érdemes magasabb betéti kamatokat ajánlaniuk.

Állampapírok pluszban

Ezek után érdemes megvizsgálni az állampapírok hozamát. Alapvetően kétféle lakossági állampapír létezik, az egyik csoportba a fixen kamatozó, a másik csoportba a változó kamatozásúak tartoznak. Az állampapírok esetében a változó kamatozás azonban nem a jegybanki alapkamat változásától, hanem az infláció változásától függ. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt előző évi pénzromlás mértékét veszik alapul a kamat megállapításakor, amely így a jegybanki alapkamathoz képest csak késleltetve követi le a változásokat, ezt érdemes figyelembe venni az összevetéskor.

A most legnépszerűbb Prémium Magyar Állampapír az előző évi infláción felül kamatprémiumot fizet, mely 4 évre évi 0,75 százalék, míg 6 évre évi 1,50 százalék. Mivel a KSH által közzétett éves átlagos infláció 2021-re vonatkozóan 5,1 százalék volt, ezért ennek kamatozása 4 évre évi 5,85 százalék, míg 6 évre évi 6,6 százalék. Mint látható, az állampapír az infláción felüli mértékkel kamatozik, így jövőre még magasabb kamatszintekkel találkozhatunk majd az idei évhez képest. A Prémium Magyar Állampapír 1 000 forintos címletenként vásárolható meg.
A korábbi nagy sláger, a Magyar Állampapír Plusz (amit sokan szuper állampapírnak is hívtak anno) 5 éves futamidőre fix kamatot fizet, amely azonban összességében ma már kevesebb, mint a Prémium Magyar Állampapír kamata: az első félévben évi 3,5 százalék, a második félévben évi 4 százalék, a 2. évben évi 4,5 százalék, a 3. évben évi 5 százalék, a 4. évben évi 5,5 százalék, míg végül az 5. évben évi 6 százalékos kamatot fizetve 1 forintos címletenként (az egységesített értékpapír hozam mutató, azaz EHM, mely következtetni enged az éves átlagos hozamra, 4,95 százalék). Ez nagyon szép hozamot jelentett akkor, amikor a jegybanki alapkamat a mélyponton volt, de az azóta történt változások elsodorták ezeket a kamatszinteket, így a befektetők jó része is kimenekült ebből a konstrukcióból. Ennek az állampapírnak egyébként létezik nyomdai változata is (10 000 forintos címlettől), mely a postákon kapható.
Rövidebb futamidőre az 1 vagy 2 éves Kincstári Takarékjegy ajánlható még, mely 10 000 forintos címletenként 1 évre évi 4,75 százalékos, 2 évre pedig évi 5,50 százalékos kamatot fizet.
Végül népszerű még a Diszkont Kincstárjegy is, mely 3 vagy 12 hónapra szólhat, papíronként 10 000 forintos névértékben. Megvásárlásakor azonban nem kell kifizetni a névértéket, csak ahhoz képest egy csökkentett értéket, itt a tényleges hozam a kettő különbsége lesz, melyet lejáratkor kap kézhez a befektető. A cikk írásakor a 3 hónapos lejáratú értékpapír vételi árfolyama 97,19 százalékos, a 12 hónaposé pedig 89,76 százalékos, vagyis ezzel éves szinten – a befektetésre vetítve - 11,56 százalékos, illetve 11,46 százalékos hozam érhető el. Mint látható, a Diszkont Kincstárjegy előnye, hogy már idén is a jelenlegi piaci kamatszinteket követi, míg a Prémium Magyar Állampapír esetében erre a jövő évig várni kell.

Lekötött betét vagy állampapír?

Ezzel pedig látszólag el is dőlt a verseny: a Diszkont Kincstárjegy kivételével a lekötött betétek jobban fizetnek az állampapírnál.
A látszat azonban csal.
Egyrészt az állam a tervek szerint idén szeptember 29-től visszahozza a 3 éves Bónusz Magyar Állampapírt, mely a 12 hónapos diszkont kincstárjegy hozamához lesz kötve, ami jelenleg magasabb hozamot biztosít a lekötött betéteknél és várhatóan igen népszerű lesz. Emellett 2022. szeptember 19-től az egyéves Magyar Állampapír és az 1 éves Kincstári Takarékjegy kamatát 7 százalékra, a 2 éves Kincstári Takarékjegy kamatát pedig 7,5 százalékra emelik.
Másrészt az állampapírok olyan egyedi kedvezményekkel rendelkeznek a lekötött betétekhez képest, melyek nagyban befolyásolhatják a befektetők döntéseit. Az állampapírokba történő befektetés során ugyanis nem kell kifizetni a 15 százalékos kamatadót és a 0,3 százalékos (de befektetésenként legfeljebb 10 000 forintos) pénzügyi tranzakciós illetéket. Utóbbi kedvezmény lakossági ügyfeleknek a Magyar Államkincstárnál a kincstári befektetési számára történő banki átutaláskor, illetve az oda történő visszautaláskor is jár, továbbá a vételre vetített illetéket sem kell megfizetni. Utóbbi kedvezmény, továbbá a kamatadó-mentesség a postán kapható állampapírokra is jár.
Az állampapírok kamatozása ráadásul feltétel nélküli, a visszaváltásuk pedig rugalmas, így nem kell tartani a „betétfeltörés” miatt kieső hozamtól. A nagyobb összeget befektetők azt is figyelembe vehetik, hogy a lekötött betéteket az Országos Betétbiztosítási Alap 100 000 euróig (mintegy 40 millió forintig) biztosítja, mag az állampapírok mögött korlátlan állami garancia érvényesül.
Aki most pénzt szeretne befektetni és nem tudja eldönteni, hogy lekötött betétet vagy állampapírt válasszon, annak érdemes kivárnia a Bónusz Magyar Állampapír feltételeinek megjelenését és ennek ismeretében eldönteni a befektetése irányát.
Habár pár banknak vannak jó devizabetétei is, de az euro árfolyam hektikussága nehéz kiszámolni, hogy a végén mennyi hozam marad. Ha a forint folyamatosan gyengül, akkor még extra bevételünk is lehet ebből, de ha a betét lejáratakor megerősödne, akkor akár veszteséges is lehet a megtakarításunk.Ajánlja ismerőseinek:Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  Euro betét  Magnet Bank  Gránit Bank  Lakossági állampapír  

További bejegyzések

A hét legnagyobb mértékű árfolyamesései

A 10 legjobb alapkezelő – 2023 november [Hónap alapkezelője]

Melyik alapkezelők termelték a legjobb hozamot? Ki nyerte a jokamat.hu "A hónap alapkezelője" címét 2023 novemberben? Ön elégedett lehet a múlt havi hozamaival?.

Az elmúlt hét legdrámaibb árfolyam csökkenései

Az öt legmagasabb hozamú Részvény befektetési alap Grafikonnal

A Részvény kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Nemrég indult alapok

Az elmúlt hetekben indított alapok ismertetése. Írásunkban 1 új befektetési alapot mutatunk be.

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap Grafikonnal

Az Árupiaci kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

A múlt hét legnagyobb árfolyam csökkenései

Az öt legjobb Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap Grafikon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2023.11.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap legnagyobb árfolyamesései

A legjobb öt Ingatlan/Közvetlen befektetési alap Grafikon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2023.11.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

Az öt legmagasabb hozamú Részvény befektetési alap Grafikonnal

A Részvény kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2023.11.25

Nemrég indult alapok

Az elmúlt hetekben indított alapok ismertetése. Írásunkban 1 új befektetési alapot mutatunk be. 2023.11.23

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap Grafikonnal

Az Árupiaci kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.19.-i éves hozam adatok alapján készült. 2023.11.19

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up