Most vegyünk amerikai részvényt?

A CIB Alapkezelő elemzői szerint az S&P 500 kitartó emelkedése további bizakodásra adhat okot és az aki még eddig nem tette, elgondolkodhat azon, hogy portfóliójának egy részét amerikai részvénybe vagy ezekbe fektető alapokba fektesse. Olvassa el a részleteket!

A pénzügyi válságot követő stagnálás után növekvő pályára állt az Amerikai Egyesült Államok (USA) gazdasága. Élénkülés tapasztalható a foglalkoztatásban, a fogyasztói hitelek állományában, valamint az ingatlanárakban és az értékesítésben is. A javuló fogyasztási hajlandóságot a fogyasztói bizalmi index alakulása, a lakáspiaci tendenciák és a munkanélküliségi adatok is alátámasztják: a jelenleg 7,6%-os munkanélküliségi ráta a jövő év közepére 6,5% alá csökkenhet. Az előrejelzések szerint 2014-ben az Egyesült Államok gazdasági növekedése elérheti a 3%-ot, ami a válság előtti szintnek felel meg. Ezek a mutatószámok arra engednek következtetni, hogy a tengerentúli gazdaság túl van a válságon.
A makrogazdasági mutatók kedvező alakulása a tőzsdére bevezetett amerikai vállalatok jó teljesítményének is köszönhető. A félezer vezető amerikai cég részvényeit tömörítő és ezzel az amerikai gazdaság teljesítményét lényegében leképező S&P 500 index mára túlszárnyalta 2007-es csúcsát. Az indexben szereplő szektorok közül az egészségügy mellett a tartós fogyasztási cikkek gyártói és a pénzügyi szektor hozták a legjobb teljesítményt a 2013-as év eddig eltelt időszakában. Ezek a szektorok a növekvő fogyasztással erősödnek, így felülteljesítésük utal a jövővel kapcsolatos várakozások javulására. A fogyasztás és a pénzügyi szolgáltatások iránti kereslet növekedése azt jelzi ugyanis, hogy a fogyasztók bíznak jövőbeni fizetőképességükben.
A CIB Alapkezelő szakemberei szerint nemcsak a világgazdasági folyamatok miatt érdemes figyelemmel kísérni az amerikai gazdaságot és vállalatokat, hanem befektetési szempontból is. "Év eleje óta az S&P 500 index közel 15 százalékos növekedést ért el, ráadásul az indexben szereplő összes szektor nyerő befektetés volt azok számára, akik ezekbe helyezték megtakarításaikat. Az eddigi pozitív eredményből kiindulva és látva az erős folytatás lehetőségét úgy gondoljuk, hogy érdemes továbbra is odafigyelni az S&P 500 indexre, és ezen vállalatok részvényeit, vagy az indexet követő alapok befektetési jegyeit vásárolni." – mondta el Komm Tibor, a CIB Alapkezelő vezérigazgatója. Annak érdekében, hogy a magyar lakosság a közvetlen részvényvásárlásnál jóval alacsonyabb költségek mellett részesülhessen a vezető amerikai vállalatok teljesítményéből, a CIB Alapkezelő az S&P 500 indexbe fektető tőkevédett befektetési alapot indít 2013. október 7-én. Az alap befektetési jegyeinek jegyzése már megkezdődött. A közvetlen részvénybefektetéssel szemben azért is előnyös az S&P indexbe fektetni, mivel abban 500 vállalat szerepel, így az indexbe, és ezáltal a befektetési alapba fektetők pénze nagymértékben megoszlik a szektorok és nagyvállalatok részvényei között. A magas fokú diverzifikáció előnye többek között, hogy egy-egy szektor vagy vállalat gazdálkodási kockázata csak szerény mértékben befolyásolja a befektető vagyonának alakulását.

Forrás: CIB AlapkezelőAjánlja ismerőseinek:Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  CIB Bank  

További bejegyzések

A hét legnagyobb mértékű árfolyamesései

A 10 legjobb alapkezelő – 2023 november [Hónap alapkezelője]

Melyik alapkezelők termelték a legjobb hozamot? Ki nyerte a jokamat.hu "A hónap alapkezelője" címét 2023 novemberben? Ön elégedett lehet a múlt havi hozamaival?.

Az elmúlt hét legdrámaibb árfolyam csökkenései

Az öt legmagasabb hozamú Részvény befektetési alap Grafikonnal

A Részvény kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Nemrég indult alapok

Az elmúlt hetekben indított alapok ismertetése. Írásunkban 1 új befektetési alapot mutatunk be.

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap Grafikonnal

Az Árupiaci kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

A múlt hét legnagyobb árfolyam csökkenései

Az öt legjobb Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap Grafikon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2023.11.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap legnagyobb árfolyamesései

A legjobb öt Ingatlan/Közvetlen befektetési alap Grafikon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2023.11.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

A 10 legjobb alapkezelő – 2023 november [Hónap alapkezelője]

Melyik alapkezelők termelték a legjobb hozamot? Ki nyerte a jokamat.hu "A hónap alapkezelője" címét 2023 novemberben? Ön elégedett lehet a múlt havi hozamaival?. 2023-11-30

Az öt legmagasabb hozamú Részvény befektetési alap Grafikonnal

A Részvény kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2023.11.25

Nemrég indult alapok

Az elmúlt hetekben indított alapok ismertetése. Írásunkban 1 új befektetési alapot mutatunk be. 2023.11.23

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap Grafikonnal

Az Árupiaci kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.19.-i éves hozam adatok alapján készült. 2023.11.19

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up