Újabb veszteséges negyedév az FHB-nál

A rendkívüli adók és a devizahitelekkel kapcsolatos intézkedések nélkül is jelentős veszteséget mutatott ki az FHB a második negyedévben. Összességében 3 milliárd forint volt a veszteség, melynek okairól csütörtökön nyilatkozott a bank.

A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentésben publikált negyedéves nettó eredmény tartalmazza a banki különadó 706 millió forintos (egy negyedévre jutó), valamint a tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetés 294 millió forintos időarányos (első félévre jutó) összegét is.
A különadókon túl rendkívüli tételként az árfolyamgát 130 millió forintos vesztesége, valamint a tranzakciós illeték nem áthárított része terhelte a második negyedéves eredményt. Féléves szinten az adózás utáni veszteség 4,6 milliárd forint volt, míg tavaly az első félévben 68 millió forint nyereséget ért el a bank. A rendkívüli tételektől (banki különadó, árfolyamgát vesztesége, tranzakciós illeték elmaradását pótló befizetés, nem áthárított tranzakciós illeték) megtisztított adózott veszteség 2,6 milliárd forint.
A banki különadó nélkül az adózott veszteség negyedéves szinten 2 milliárd forint, féléves szinten 2,9 milliárd forint lett volna. Az FHB bankcsoport konszolidált mérlegfőösszege 2013. június 30-án 739 milliárd forint volt, ami 8,7 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és 4 százalékkal magasabb az előző negyedév véginél.
A konszolidált nettó kamatbevétel 4,4 milliárd forint volt, amely éves szinten – a végtörlesztések hosszú távú hatásaként – 8,4 százalékkal csökkent, azonban az előző negyedévhez képest 3 százalékkal nőtt. Az átlagos mérlegfőösszegre vetített nettó kamatmarzs 2,43 százalék volt, az előző negyedévhez képest 7 bázisponttal emelkedett, s nagyjából azonos az egy évvel korábbi szinttel. A bruttó hitelállomány – az új folyósítások növekvő volumene ellenére – az elmúlt negyedévben összességében 3,4 százalékkal, éves szinten 3,9 százalékkal csökkent, ami részben a devizaalapú hitelek átértékelődéséből adódik.
A nettó díj- és jutalékbevételek összege meghaladta az 1 milliárd forintot, az előző negyedévihez képest 18,2, éves szinten 60,9 százalékkal nőtt. A kockázati költségek szintje kedvezőbben alakult az előző negyedévinél. Az értékvesztésképzés és hitelezési veszteség 1,3 milliárd forintos összege alig több mint fele az előző negyedévinek, az egy évvel korábbihoz képest pedig közel 63 százalékkal javult. A hitelezési veszteségek között a bank az első félév során 680 millió forint veszteséget számolt el a Nemzeti Eszközkezelő részére értékesített ingatlanok miatt megszűnt ügyletekhez kapcsolódóan.
A negyedéves eredmény kedvezőtlen alakulásához legnagyobb részt a pénzügyi műveletek nettó eredménye járult hozzá. A bank a második negyedévben 909 millió forint veszteséget mutatott ki az eredménnyel szemben valósan értékelt instrumentumok valós érték változásán, illetve a devizaműveletek eredményeként 1,1 milliárd forint veszteséget számolt el. Ez utóbbi tétel nagyrészt a saját tőke elemek között kimutatott alapvető kölcsöntőke kötvényekkel kapcsolatban fennálló deviza pozíció hatását tartalmazza.
A működési költségek negyedéves és éves szinten is nőttek. Az emelkedés nagyobb részt az árfolyamvédelmi programhoz kapcsolódóan megemelkedett hitelintézeti járadék, valamint a szintén a működési költségek között kimutatott pénzügyi tranzakciós illeték fizetési kötelezettségből adódik. Ezek figyelembevétele nélkül a működési költségek növekedése az infláció alatt maradt.
A konszolidált saját tőke június végén 75,9 milliárd forint volt, egy év alatt mintegy 22,2 milliárd forinttal nőtt, ami abból adódik, hogy a bank saját tőke elemként tartja nyilván a 112 millió euró névértékű alapvető kölcsöntőke kötvényeket.
Az FHB csoport IFRS szerint számított tőkemegfelelési mutatója június végén 14,72 százalék volt (egy évvel korábban 13,58 százalék).

Az FHB részvényeivel a BÉT Prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záró ára 334 forint volt, az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 504, a legalacsonyabb 320 forint volt.

Forrás: MTI

A rossz hírek után egy kis vidámság. Nézze meg az FHB Bank Nyuszó Muszós hirdetéseit egyben.Ajánlja ismerőseinek:Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  FHB Bank  

További bejegyzések

A múlt hét legkiugróbb árfolyam csökkenései

Nemrég indult alapok

Az elmúlt két héten forgalomba hozott alapok felsorolása. Írásunkban 2 új alapot mutatunk be.

A hét legnagyobb mértékű árfolyamesései

A 10 legjobb alapkezelő – 2023 november [Hónap alapkezelője]

Melyik alapkezelők termelték a legjobb hozamot? Ki nyerte a jokamat.hu "A hónap alapkezelője" címét 2023 novemberben? Ön elégedett lehet a múlt havi hozamaival?.

Az elmúlt hét legdrámaibb árfolyam csökkenései

Az öt legmagasabb hozamú Részvény befektetési alap Grafikonnal

A Részvény kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Nemrég indult alapok

Az elmúlt hetekben indított alapok ismertetése. Írásunkban 1 új befektetési alapot mutatunk be.

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap Grafikonnal

Az Árupiaci kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

A múlt hét legnagyobb árfolyam csökkenései

Az öt legjobb Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap Grafikon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2023.11.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

A 10 legjobb alapkezelő – 2023 november [Hónap alapkezelője]

Melyik alapkezelők termelték a legjobb hozamot? Ki nyerte a jokamat.hu "A hónap alapkezelője" címét 2023 novemberben? Ön elégedett lehet a múlt havi hozamaival?. 2023-11-30

Az öt legmagasabb hozamú Részvény befektetési alap Grafikonnal

A Részvény kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2023.11.25

Nemrég indult alapok

Az elmúlt hetekben indított alapok ismertetése. Írásunkban 1 új befektetési alapot mutatunk be. 2023.11.23

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap Grafikonnal

Az Árupiaci kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.19.-i éves hozam adatok alapján készült. 2023.11.19

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up