Ha elzárják az amerikai pénzcsapot, jöhet a magasabb betéti kamat

A Fed hamarosan vége vethet a likviditásbőségnek, ami hat majd a hazai piacokra is. Gyengébb forint és magasabb alapkamat is jöhet a K&H befektetői klubon elhangzottak szerint.

A likviditásbőség vége közelít


Ben Shalom Bernanke, a Fed elnöke egy közelmúltbeli nyilatkozatában kilátásba helyezte, hogy amennyiben a gazdaság állapota megengedi, fokozatosan korlátozzák a mennyiségi lazítást, majd igyekeznek kivezetni a jelentős likviditást a pénz- és tőkepiacokról – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója a K&H befektetői klub keddi rendezvényén.

Hogyan hat ez Magyarországra?


Nagy Péter Gábor, a K&H Alapkezelő szenior portfolió menedzsere szerint ennek Magyarországon is lesz hatása. Ha világméretekben romlik a befektetői hangulat, akkor az államadósság finanszírozása megdrágul, ami Magyarország esetében gyengébb forintot, és egy idő után magasabb alapkamatot hozhat.Ez a bank kamatok növekedését hozhatja magával.
A forintot nézve hosszabb távon egy euró árfolyama 300 forint fölé mehet és az alapkamat emelése is bekövetkezhet, várhatóan 2014 második felében - fűzte hozzá. Nagy Péter Gábor kifejtette: az elmúlt egy évben rengeteg pénz áramlott a külföldi befektetőktől a magyar állampapírpiacra is, a kedvező nemzetközi hangulatot kihasználva az állam devizakötvényekből vont be új forrást az IMF-hitelek előtörlesztésére, a jegybank történelmi mélypontra tudta levinni az alapkamatot, a forint pedig viszonylag stabil maradt. Hozzátette azonban, hogy ha a nagy jegybankok irányt váltanak, ezek a kedvező folyamatok könnyen megfordulhatnak. Mivel a magyar gazdaság növekedése egyelőre igen szerény mértékű, a kamat alacsony, az ország külső adóssága pedig továbbra is nagyon magas, ezért a hazai tőkepiac és az államháztartás finanszírozása nagyban függ a nemzetközi tőkepiacoktól. Ha a befektetői hangulat romlik, a magyar államadósság finanszírozása megdrágul, ami gyengébb forintot, magasabb alapkamatot és gyengülő államkötvénypiacot hozhat - mutatott rá.

Legális adókerülés


Zobor Zsuzsanna aláhúzta: mivel augusztus elsejétől a megtakarítások hozamát 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) terheli, emellett továbbra is számolni kell a kamatjövedelmet terhelő 16 százalékos adóval, a kisbefektetőknek olyan megoldást kell találniuk, hogy a befektetés hozamát ne kelljen ezzel a mindösszesen 22 százalékkal csökkenteni. Kiemelte: két olyan számlatípus, a tartós befektetési számla és a nyugdíj-előtakarékossági számla is a befektetők rendelkezésére áll, amelyeken keresztül összeállíthatják megtakarítási portfóliójukat, folyamatosan vásárolhatnak és visszaválthatnak befektetési jegyeket, ugyanakkor eho-mentes megtakarítási formák, és a kamatadóval is csak részben kell számolni.
Zobor Zsuzsanna rámutatott: a K&H Alapkezelő szakértői azt javasolják, hogy érdemes tájékozódni, és kihasználni azokat az eho-mentes megtakarítási lehetőségeket, amelyek semmiféle kötöttséggel nem járnak.

Forrás: MTI



Ajánlja ismerőseinek:



Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  K&H Bank  Lakossági állampapír  

További bejegyzések

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap legdrámaibb árfolyamesései

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap kiemelkedő árfolyam csökkenései

A legjobb öt Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az öt legmagasabb hozamú Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonnal

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

A hét legnagyobb mértékű árfolyam csökkenései

Vadiúj alapok

Az elmúlt napokban forgalomba került befektetési alapok ismertetése. Cikkünkben 6 új alapot mutatunk be.

Az elmúlt hét nap kiemelkedő árfolyamesései

A 10 legjobb alapkezelő – 2024 február [Hónap alapkezelője]

Melyik alapkezelők termelték a legjobb hozamot? Ki nyerte a jokamat.hu "A hónap alapkezelője" címét 2024 februárban? Ön elégedett lehet a múlt havi hozamaival?.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.25

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.19

A legjobb öt Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.15.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.15

Az öt legmagasabb hozamú Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonnal

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.10.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.10

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up