Internet bank tudnivalók. Hogyan használjuk az internetbankot?

Tippek és trükkök az internetbank használathoz. Ne féljen igénybe venni bankja elektronikus szolgáltatásait. Tudjon meg többet a biztonságos internetes bankolásról!

Mi kell hozzá?


Természetesen kell hozzá egy, a modern böngészők futtatására képes számítógép. Ez nagyjából azt jelenti, hogy 4-5 évesnél régebbi gépeknél már gondok lehetnek. Hogy pontosan mi a minimális gép konfiguráció azt általában megtudhatja a bank weboldalán. Keresse a technikai információk vagy az ajánlott számítógép konfiguráció kifejezéseket. Kell még hozzá internet kapcsolat is. Az internetbank alkalmazások sávszélesség igénye általában alacsony, a jelenleg elérhető legkisebb ADSL vagy kábel csomagok bőven elegendők, de megfelelő a jó minőségű mobilos kapcsolat is. A számítógépre legyen felinstallálva valamelyik, a bank által megadott böngésző program. Érdemes odafigyelni a megadott verziószámokra is. A túl régi, de akár a túl új (néhány hete kiadott) böngésző furcsa problémákat okozhat.
Sok pénzintézet a másodlagos jelszót SMS-ben küldi ki, tehát szükség lehet egy működőképes telefonra is.

Hogyan igényeljem az internetbank szolgáltatást?


Az igénylést személyesen kell indítani egy bankfiókban, ahol igazolni tudja magát. Tehát ne felejtse otthon a személyazonosító iratát és lakcímkártyáját. Az ügyintéző szakszerűen végig fogja vezetni az igénylési folyamaton, ha valami nem tiszta, nyugodtan kérdezzen, és ne sajnálja az időt arra, hogy végigolvassa a kondíciós listát és a szerződést. A legtöbb helyen önnek kell megadnia a felhasználó nevet, de ehhez is kérhet segítséget, hiszen az ügyintézője ismeri majd az ide vonatkozó szabályokat. Ha lehetséges válassza a lehető legbiztonságosabb belépési módot pl. az SMS-ben küldött másodlagos jelszót. Az első belépéshez használt jelszót általában a bank adja meg. Ezt minél hamarabb cserélje le az elektronikus felületen. Általában az első belépés után kötelező is a jelszóváltás.

Biztonság


Jól válassza meg a jelszavát. Legyen legalább 8-10 karakter hosszú, tartalmazzon kis és nagybetűket és számot. Amennyiben lehetőség van rá akkor különleges karaktert pl. !-et (felkiáltójelet) is tegyen bele. Lehetőleg ne tartalmazzon könnyen kikövetkeztethető részeket pl. a névből és születési dátumból álló jelszó kifejezetten rossz ötlet, bár az alapszabályoknak megfelel. A banknál használt jelszavát ne használja máshol jelszóként, azaz ne a fórumozáshoz használt jelszavát válassza az internetbankhoz.
Ha nem tudja megjegyezni a jelszót, és kénytelen felírni, ne tárolja olyan helyen amely összefüggésbe hozható a bankjával. Ha a telefonjában jegyzi fel a jelszót, vigyázzon, hogy a megadott egyéb adatok ne hozzák összefüggésbe a bankkal. A felhasználó nevet és a jelszót ne tárolja egy helyen. A legjobb, ha mégis megpróbálja megjegyezni. Ha mégis elfelejti, a bank telefonon vagy a bankfiókban ad egy újat.
Ne írja be a jelszavát úgy, hogy egy nem megbízható személy figyeli. Nem udvariatlanság ha ilyenkor kiküldi az illetőt a szobából.
Ne hagyja magára a számítógépét, ha még nem lépett ki az internetbank alkalmazásból.
Az elektronikus bankolás alatt zárjon be minden más böngésző ablakot.
Nem ajánlatos internetkávézóból vagy egyéb publikus helyekről használni a bank webes felületét. Ki tudja mi van telepítve egy ilyen gépen?
Csak a bank Ön által ismert honlapján keresztül lépjen be az internetbankba. E-mailből, chatről vagy bármely más forrásból származó linkre kattintva ne használja az internetbankot még ha úgy is néz ki, mintha a Bank küldte volna. Ha a weboldal címe nem https-el kezdődik akkor az felettébb gyanús. A már ismert belépő felületen kívül sehol ne adja meg a felhasználónevét és jelszavát. Egyik pénzintézet sem fogja kérni, hogy ezeket küldje el e-mailben, SMS-ben vagy egyéb úton.
Azon a gépen amelyen az internetbankot használja legyen mindig rendszeresen frissített vírusölő program. Az ingyenes is megteszi, csak megbízható forrásból származzon. A számítógépet fizikailag is védje, lehetőleg idegen ne férjen hozzá, mert telepíthet olyan programot amely képes ellopni az Ön jelszavát. A számítógépbe való belépést is jelszóval védje.
Ne engedélyezze böngészőjének, hogy elmentse a jelszavát, sőt ha lehet, használja a privát böngészés funkciót.
Ha nem frissíti az operációs rendszerét, szintén komoly biztonsági kockázatnak teszi ki gépét. Szánja rá azt a pár percet, amit a frissítés letöltése jelent.
Amennyiben az Ön hibáján kívül egy hacker feltöri az elektronikus számláját, a bank általában szó nélkül kártalanítani fogja és mindent megtesz, hogy még nagyobb biztonságot garantáljon ügyfeleinek.

Költségek


A legtöbb nagybank kínál elektronikus számlacsomagot. Ezekre jellemző az olcsóbb havidíj, az ingyenes internetbank szolgáltatás, az olcsó elektronikus átutalás. Viszont drágábbak lehetnek a készpénzfelvétellel vagy személyes ügyintézéssel kapcsolatos díjak. Ha feltett szándéka, hogy átáll az elektronikus életmódra, mindenképpen tájékozódjon az ilyen számlacsomagok felől. Természetesen a használathoz szükség van számítógépre és internetre, esetleg telefonra, de mivel ezeket jellemzően nem csak bankolásra használjuk, ezek költségét nem érdemes figyelembe venni.

Gyorsabb, hatékonyabb


Az internetes banki felületek sok kényelmi funkcióval vannak ellátva. Megjegyzik a partnerek nevét, számlaszámát, a megjegyzésbe írandókat (pl. adószám) és akár az utalandó összeget is. Így a gyakori utalásoknál nem kell a kitöltéssel vesződni. A rendszeres átutalásokat beállításaink alapján automatikusan is képesek elindítani, így nem fordulhat elő, hogy pl. elfelejtjük befizetni a közös költséget. Ez rengeteg időt spórolhat meg nekünk, hiszen ilyen apró ügyek miatt nem kell sorban állni vagy kivárni az idegesítő telefonközpontok félórás robotmonológjait.
Az elektronikus úton beadott átutalásokat a pénzintézeteknek a 4 órás átutalás szabályai szerint rendkívül gyorsan, jellemzően napon belül kell teljesíteniük. Tehát az internetbankon utalt forint összeg gyorsan odaér a magyarországi kedvezményezettnek.

Eszébe jutott még egy hasznos tanács az internet bankkal kapcsolatban? Írja meg nekünk!

Internet bank tudnivalók. Hogyan használjuk az internetbankot?Ajánlja ismerőseinek:Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  

További bejegyzések

A múlt hét legkiugróbb árfolyam csökkenései

Nemrég indult alapok

Az elmúlt két héten forgalomba hozott alapok felsorolása. Írásunkban 2 új alapot mutatunk be.

A hét legnagyobb mértékű árfolyamesései

A 10 legjobb alapkezelő – 2023 november [Hónap alapkezelője]

Melyik alapkezelők termelték a legjobb hozamot? Ki nyerte a jokamat.hu "A hónap alapkezelője" címét 2023 novemberben? Ön elégedett lehet a múlt havi hozamaival?.

Az elmúlt hét legdrámaibb árfolyam csökkenései

Az öt legmagasabb hozamú Részvény befektetési alap Grafikonnal

A Részvény kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Nemrég indult alapok

Az elmúlt hetekben indított alapok ismertetése. Írásunkban 1 új befektetési alapot mutatunk be.

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap Grafikonnal

Az Árupiaci kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

A múlt hét legnagyobb árfolyam csökkenései

Az öt legjobb Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap Grafikon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, legjobb 5 alapja. A sorrend a 2023.11.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

A 10 legjobb alapkezelő – 2023 november [Hónap alapkezelője]

Melyik alapkezelők termelték a legjobb hozamot? Ki nyerte a jokamat.hu "A hónap alapkezelője" címét 2023 novemberben? Ön elégedett lehet a múlt havi hozamaival?. 2023-11-30

Az öt legmagasabb hozamú Részvény befektetési alap Grafikonnal

A Részvény kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2023.11.25

Nemrég indult alapok

Az elmúlt hetekben indított alapok ismertetése. Írásunkban 1 új befektetési alapot mutatunk be. 2023.11.23

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap Grafikonnal

Az Árupiaci kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2023.11.19.-i éves hozam adatok alapján készült. 2023.11.19

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up