Még mindig vannak két számjegyű kamatok!

Az utóbbi időben vannak olyan jelek, melyek alapján visszatérhet a megtakarítások favoritja, a lekötött betét. Rövid távon legalábbis biztosan.

Még mindig megéri a lekötött betét

A pénzt lekötött betétbe helyezni több szempontból is előnyös döntés lehet.
Először is, a lekötött betétek magasabb kamatlábon kínálnak hozamot, mint a látra szóló bankszámlák. Vagyis a pénz idővel növekedhet, és ezzel hatékonyabban takarékoskodhatunk. Másodrészt, a banki betétek általában fix időtartamra kötik le a pénzt, amelynek végén a lekötött pénzt a kamatokkal együtt vehető fel. Ez segít abban, hogy rendszert teremtsünk a pénzügyeink kezelésében és hosszú távú pénztárcakímélő célokat tűzhessünk ki. További előnyök, hogy a lekötött betétek jól ismert konstrukciók, így stabilak és kiszámíthatók. A kamatlábak az idő függvényében változhatnak, de sok betétnél a már lekötésben lévő betét kamata fix. Így biztosak lehetünk benne, hogy a lejáratig ugyanazon a kamaton realizálhatunk hozamot. Ez a kiszámítható stabilitás segít elkerülni a pénzpiaci változásokból, ingadozásból eredő kockázatokat. A lekötött betétek, bármilyen meglepő, segítenek a fegyelmezett költési szokások kialakításában is. Mivel a pénz le van kötve egy időre, kevésbé érezhetünk kísértést arra, hogy hirtelen és akár felelőtlenül elköltsük. Vagyis a lekötött betét segítheti a hosszú távú pénzügyi terveket és a megtakarítási célok könnyebb elérését. A fentiek miatt még akkor is megérheti lekötni a pénzt, ha az nem fizet sok kamatot. De szerencsére most nem ez a helyzet.

Két számjegyű kamatok az egy számjegyű infláció időszakában

A közel 2 évig vágtató infláció árnyékában nehéz volt elképzelni, hogy bekövetkezik a jelenlegi pénzpiaci helyzet – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – Vagyis eljön egy olyan időszak, amikor a betétkamatok magas szintre állnak be egy időre, az állampapírok pedig a lekötött betéti csúcskamatoknál alacsonyabb szinten stabilizálódnak. Most azonban pontosan ezzel a helyzettel találják magukat szembe a betétesek, érdemes tehát lépniük. A feltüntetett kamatokat 15 százalékos személyi jövedelemadó (kamatadó) és 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (kamatszocho) terheli. Ezek azonban tbsz-en megtakaríthatók, a kamatszocho már rövid távon is, amennyiben az adott pénzügyi konstrukció tbsz-re helyezhető. De rövid távon még leadózva is beelőzheti egy lekötött betét az állampapírt, ha az állampapír visszaváltási veszteségére gondolunk. Egy 90 napos, évi 9 százalékos lekötött betétkamatra például magasabb nettó kamatot kap a befektető a kamatadó és a kamatszocho levonása után is, mint egy 7 százalékos, állami elvonással nem, csak futamidő lejárata előtti visszaváltási veszteséggel terhelt állampapír esetében. Jelenleg több két számjegyű lekötött betétajánlat is van még a piacon. Lássuk, melyek ezek!

Hamarosan elolvadnak a két számjegyű betétkamatok, most érdemes lépni!

A most következő ajánlatok valószínűleg nem maradnak már sokáig a piacon. Mivel ezek fixen kamatoznak, miközben az infláció egyre csökken, érdemes gyorsan lépni az infláció feletti kamatszintek kihasználása érdekében. A K&H Banknál két konstrukció is kínál két számjegyű betétkamatot, ha a befektetést új forrásból köti le a betéttulajdonos. A K&H mix megtakarításban a pénz egyik felét forintban denominált nyíltvégű befektetési alapok befektetési jegyekben helyezheti el, míg a másik felére 180 napos lekötési időre évi 10 százalékos kamat jár, már 500 000 forinttól. A K&H mix megtakarításba kizárólag új megtakarítási összeg helyezhető el.
A másik ilyen konstrukció a K&H rajt betét, mely viszont csak legalább 6 hónapja K&H Bank-os lakossági bankszámlával rendelkező ügyfeleknek jár. A K&H rajt 90 napra évi 12 százalékos betétkamatot fizet 500 000 forinttól 19 999 999 forintig. A K&H rajt betétben szintén csak új megtakarítási összeg helyezhető el.
6 hónapra évi 10 százalékos fix kamatot kínál az MBH Bank új forrásból származó betétlekötésre prémium ügyfeleknek, már 100 000 forinttól. Akik az MBH Bankban és az MBH Befektetési Bankban összesen legalább 50 millió forint értékű személyes megtakarítási összvagyonnal rendelkeznek a bankszámlán, lekötött betétben és értékpapírban, értékpapírszámlán együttesen, azok évi 11 százalékos kamatot kapnak. 2023. december 31-ig, azaz egészen a mostani időkig egyébként egy évi 12 százalékos kamatot fizető lekötött betéti konstrukció is elérhető volt 3 hónapra az MBH Banknál, melyhez 2023-as gyűjtőévű tbsz kapcsolódott. A már 100 000 forinttól leköthető betétben annyi pénzt lehetett elhelyezni új forrásból, mint a tbsz-re 2023. augusztus 6. után befizetett összeg. Az MBH Bank 2023-as betétakciói alapján nem teljesen lehetetlen, hogy ezt a konstrukciót meghosszabbítja az MBH Bank a 2024-es évre is, még ha esetleg kevésbé attraktív kamattal. A jegybanki alapkamat, melyhez a lekötött betéti konstrukciók igazodnak, 2023. december 20. óta 10,75 százalék. Mivel az infláció ennél már alacsonyabb, ezért a jegybanki alapkamat – és ezzel a lekötött betétek kamatainak - további csökkenésére lehet számítani, már rövid távon is.
Így két számjegyű lekötött betéti kamatokat nagy valószínűséggel most látunk utoljára egy jó ideig.Ajánlja ismerőseinek:Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  K&H Bank  Lakossági állampapír  

További bejegyzések

Az öt legmagasabb hozamú Részvény befektetési alap grafikonnal

A Részvény kategória HUF alapú, top 5 alapja. A sorrend a 2024.06.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

A legújabb befektetési alapok

Az elmúlt napokban forgalomba hozott alapok ismertetése. Cikkünkben 1 nemrég indított alapot mutatunk be.

Az elmúlt hét nap legnagyobb mértékű árfolyamesései

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonnal

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.06.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

A múlt hét legdrámaibb árfolyam csökkenései

A top 5 Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, legjobb öt alapja. A sorrend a 2024.06.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

A top 5 Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.06.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

A legújabb befektetési alapok

Az elmúlt napokban indított befektetési alapok listája. Írásunkban 21 frissen megjelent befektetési alapot mutatunk be.

A múlt hét kiemelkedő árfolyamesései

Az elmúlt hét nap legdrámaibb árfolyam csökkenései

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

A legújabb befektetési alapok

Az elmúlt napokban forgalomba hozott alapok ismertetése. Cikkünkben 1 nemrég indított alapot mutatunk be. 2024.06.23

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonnal

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.06.19.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.06.19

A top 5 Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, legjobb öt alapja. A sorrend a 2024.06.15.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.06.15

A top 5 Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonon

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.06.10.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.06.10

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up