Ha jól dolgozunk, növekedhet a kamat

Bár a Magyar Nemzeti Bank célja a további alapkamat csökkentés, egyes londoni elemzők már a 2014-es kamatemelésről vizionálnak. A felvázolt okok alapján akár még igazuk is lehet.

Meglepő ütemű gazdasági növekedés?


A magyar gazdaság esetleg "meglepő" ütemű növekedése és a lejáró adóssághányad piaci finanszírozásához szükséges pozitív reálhozam fenntartása miatt jövőre indokolttá válhat a kamatemelés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szerint a legutóbbi monetáris tanácsi ülés jegyzőkönyvének legkritikusabb sora az, amelyben az MNB arra utal, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés “az előrejelzési távlat végéig” bezárulhat.
Az RBS londoni elemzői közölték: az ő olvasatukban az előrejelzési távlat vége 2014 végét jelenti. A ház szakértői szerint ez az első hivatalos utalás az MNB részéről arra, hogy az előrejelzési távlat végéig a magyar gazdaság növekedése a potenciális ütemre gyorsulhat.
Az RBS elemzői szerint ebből következtethetően az MNB azon a véleményen lehet, hogy a magyar gazdaságban 2015-ben pozitív kibocsátási rés alakulhat ki. Ez azonban növelheti a keresleti oldalról érkező inflációs nyomást - hangsúlyozzák a ház szakértői.
A kibocsátási rés a még inflációs kockázat nélkül elérhető, hosszú távra számított növekedési lehetőség és a tényleges teljesítménynövekedés különbsége. A pozitív kibocsátási rést a közgazdaságtan általában inflációveszélyesnek tartja, a negatív kibocsátási rés kialakulása - vagyis amikor a valós teljesítménynövekedés elmarad a hosszú távon lehetségestől - ugyanakkor erőteljes dezinflációs tényező, sőt deflációs kockázatot is jelenthet.
A Royal Bank of Scotland londoni elemzői szerint az általuk jósolt jövő évi kamatemelést a lejáró magyar adóssághányad piaci finanszírozási igényei is indokolják. A ház jelenlegi előrejelzése az, hogy az MNB az idén 3,00 százalékig csökkenti alapkamatát, és ezt elősegíti, hogy a szuverén adósságfinanszírozási igény 2013-ra csaknem teljesen biztosított, így a jegybanknak jelenleg nem kell túlságosan aggódnia a hazai állampapírok külföldi keresletének esetleges csökkenése miatt.

2014-ben jöhet a kamatemelés


Ugyanez azonban nem vonatkozik 2014-re, amikor hozzávetőleg 9 milliárd eurónak megfelelő lejáró hazai adósság finanszírozásáról kell gondoskodni, és ennek érdekében Magyarországnak ésszerű pozitív reálhozamot kell kínálnia, nem csupán abszolút értelemben, hanem a környékbeli gazdaságokhoz, például Lengyelországhoz mérve is - fejtegették csütörtöki elemzésükben az RBS londoni közgazdászai.
A cég szerint a piac inkonzisztens módon árazza, hogy Lengyelországban nagyobb ütemű kamatemelés várható, mint Magyarországon. Ha ugyanis ez a várakozás helyesnek bizonyulna, az felemésztené a Lengyelországhoz mért jelenlegi magyar reálhozam-prémiumot.
A ház emellett azt is jósolja, hogy az MNB gazdaságélénkítő hitelprogramjának jelentős pozitív hatása lesz, és a magyar gazdaság jövő évi növekedési üteme közelebb jár majd a jegybank által várt 2,1 százalékhoz, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi előrejelzésében szereplő 1,3 százalékhoz.
Ez lehetőséget teremt arra, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő kibocsátási rés 2015-ben pozitív tartományba forduljon, ez pedig indokolhatná a jegybanki alapkamat normalizálásának elkezdését már 2014 második felétől - vélekedtek az RBS elemzői.
A cég forgatókönyvet is felvázolt a lehetséges kamatemelési időpontokra. Az RBS szerint az inflációs előrejelzés jövő évi felülvizsgálatai kínálnák a legjobb alkalmat a kamatemelések elkezdésére; ennek alapján március, június, szeptember és december jelenthetné a legalkalmasabb időpontokat. A ház szerint azonban márciusban, egy hónappal a választások előtt az MNB biztosan nem emel, június pedig még túl korai lenne a választások után. E megfontolás alapján az RBS elemzői szeptembert és decembert tekintik valószínűbb időpontoknak az emelési ciklus elkezdésére.

Lesz még 5%-os alapkamat?


A cég szakértői szerint amint ez a ciklus elkezdődik, az onnantól számított egy vagy két éves távlatban 2,00-3,00 százalékpontos kamatemelésre nyílik lehetőség. Más nagy londoni házak egyelőre nem jósolják ilyen részletességgel az MNB távlati monetáris szigorítását. A citybeli elemzők jelenleg inkább kapacitástöbbletet látnak a magyar gazdaságban, amelynek dezinflációs hatása a csaknem konszenzusos előrejelzés szerint legalább 3,00 százalékig, sőt ez alatti szintekig lehetővé teszi a kamatcsökkentést. Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays szakelemzői, akik a minap tájékozódó látogatást tettek Budapesten, megbeszéléseikről összeállított, e héten Londonban ismertetett beszámolójukban közölték: az MNB várakozása az, hogy a magyar gazdaságban meglévő kapacitástöbblet a növekedés élénkülése ellenére is korlátot szab az inflációs nyomásnak.
A Barclays szakértői ennek alapján azt jósolják, hogy az MNB az idei év végéig 3,00 százalékra csökkenti alapkamatát. A cég közgazdászainak megítélése szerint ugyanakkor úgy tűnik, hogy a magyar jegybank “már készíti elő a terepet” a jövő évi, 3,00 százalék alatti szintekig folytatódó további kamatcsökkentésekhez.

Forrás: MTI



Ajánlja ismerőseinek:



Kapcsolódó oldalak: Legjobb kamatok  Lakossági állampapír  

További bejegyzések

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap legdrámaibb árfolyamesései

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az elmúlt hét nap kiemelkedő árfolyam csökkenései

A legjobb öt Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.15.-i éves hozam adatok alapján készült.

Az öt legmagasabb hozamú Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonnal

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.10.-i éves hozam adatok alapján készült.

A hét legnagyobb mértékű árfolyam csökkenései

Vadiúj alapok

Az elmúlt napokban forgalomba került befektetési alapok ismertetése. Cikkünkben 6 új alapot mutatunk be.

Az elmúlt hét nap kiemelkedő árfolyamesései

A 10 legjobb alapkezelő – 2024 február [Hónap alapkezelője]

Melyik alapkezelők termelték a legjobb hozamot? Ki nyerte a jokamat.hu "A hónap alapkezelője" címét 2024 februárban? Ön elégedett lehet a múlt havi hozamaival?.

Összes bejegyzés:

Bankok, pénzvilág

Vegye fel hírolvasójába RSS feedünket!

A jokamat.hu hírei

Az 5 legjobb Részvény befektetési alap grafikonon

A Részvény kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.25.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.25

Az 5 legnagyobb hozamú Árupiaci befektetési alap grafikonon

Az Árupiaci kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.19.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.19

A legjobb öt Kötvény/Rövid kötvény befektetési alap grafikonon

A Kötvény/Rövid kötvény kategória HUF alapú, öt legmagasabb hozamú alapja. A sorrend a 2024.03.15.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.15

Az öt legmagasabb hozamú Ingatlan/Közvetlen befektetési alap grafikonnal

Az Ingatlan/Közvetlen kategória HUF alapú, legmagasabb hozamú 5 alapja. A sorrend a 2024.03.10.-i éves hozam adatok alapján készült. 2024.03.10

Régebbi híreink

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden új bank kamat konstrukcióról érdekli? Tudni szeretne a toplista minden változásáról?

Kövessen minket a Twitteren! @jokamathu

Kamatvadászoknak és szakmabelieknek kötelező.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up